Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

CEATS

- (Central European Air Trafic Services - projekt osmi středoevropských států, jehož cílem je vybudování společného střediska pro řízení letového provozu v jejich horním vzdušném prostoru - ČR, SR, Maďarsko, Rakousko, Slovinsko, Itálie, Chorvatsko, Bosna a Hercegovina.
- Evropská letecká bezpečnostní agentura - v 09/2000 Evropská komise schválila návrh na vytvoření, která bude dbát na dodržování předpisů EU v oblasti bezpečnosti letecké dopravy a její slučitelnost s životním prostředím. Dle Loyla di Palacio (komisařka pro dopravu a energetiku) toto umožní garantovat občanům takovou úroveň bezpečnosti dopravy, která patří mezi nejvyšší na světě. Evropská agentura je založena na modelu Americké federální letecké správy (FAA - Federal Aviation Administration) a bude například udělovat licence posádkám, vydávat certifikáty pro letecké výrobky a dbát na dodržování technických norem. Holandsko nabídlo, aby sídlo ředitelství bylo na jeho území.
- Joint Aviation Authorities (Sdružené letecké úřady) je rozšiřující se organizace civilního letectví působící v rámci Evropy a zaměřující se na sjednocování předpisů z oblasti letadlové techniky, provozu apod. Jde např. o problematiku letových norem, norem odpočinku posádek, různé technické, bezpečnostní a jiné předpisy.
B) Nevládní mezinárodní organizace a sdružení:
- IATA
(International Air Transport Association) - Mezinárodní sdružení leteckých dopravců je dobrovolnou nevládní organizací leteckých dopravců. V roce 1919 v Haagu bylo pod názvem International Air Trafic Association založeno sdružení šesti evropských leteckých společností a na toto sdružení navázala IATA, která byla založena v roce 1945 v Havaně. ČSA byly jedním ze zakládajících členů IATA. IATA v současné době sdružuje více než 268 leteckých společností, které zajišťují přes 95 % mezinárodní letecké dopravy ve světě.

Žádné komentáře:

Okomentovat