Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Činnost ICAO je řízena pomocí:

· shromáždění, které tvoří zástupci členských států,
· rady ICAO, což je stálý 21 členný útvar Shromáždění, který se sestává ze zástupců členských států. Členem Rady byla do konce 1995 také ČR,
· výborů a komisí, které připravují materiály ICAO pro splnění svých úkolů.
Činnost ICAO je vykonávána Sekretariátem ICAO, který zaměstnává okolo 800 pracovníků pro 5 základních oblastí a sice: letecká navigace, letecká doprava, technická spolupráce, právní odbor, správa a služby.
- ECAC (European Civil Aviation Conference) - Evropská konference civilního letectví je regionální (evropskou) vládní organizací, která byla založena v roce 1954 ve Strasbourgu za účelem koordinace civilního letectví v Evropě. Členy ECAC jsou vlády většiny evropských zemí. Hlavními úkoly ECAC jsou aplikování celosvětově platných předpisů, zásad a doporučení na podmínky Evropy a harmonizace rozvoje letecké infrastruktury (letové cesty a letiště) v Evropě. ECAC úzce spolupracuje s ICAO. Má sídlo v Paříži.
- EUROCONTROL je evropskou organizací pro bezpečnost letového provozu, která byla založena v Bruselu v roce 1960 západoevropskými státy pro zajišťování letů civilních i vojenských letadel nad jejich územím. EUROCONTROL tvoří unifikovaná pravidla létání a zajišťuje leteckoprovozní služby. Má vlastní střediska řízení letového provozu v Maastrichtu, Karlsruhe a Schanonu. ČR je členem této organizace od 1.1.1996 jako dvacátý řádný člen. Existuje požadavek, aby byl evropský letový prostor rychle reorganizován a EUROCONTROL se stal jediným evropským úřadem pro řízení letového provozu. Evropa má dnes 49 řídících středisek, a 31 národních systémů řízení letového provozu. Používané přístroje pocházejí od 18 různých výrobců a SW je napsán ve 30 rozdílných programovacích jazycích.

Žádné komentáře:

Okomentovat