Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

4. LETECKÁ DOPRAVA

Letecká doprava je nejmladší, ale nejdynamičtěji se rozvíjející dopravní obor v oblasti přepravy osob a zboží. Letadla, řízení jejich provozu, globální zajišťování koordinace letových řádů, letových tras, provozu letišť a distribuce letenek vyvolaly dynamiku a vedoucí postavení v řadě aplikací disciplin a oborů, které jsou spojeny s leteckou dopravou. Naprosto špičkovou úroveň a rozvoj zaznamenaly nejrůznější aplikace informačních technologií.
První mezinárodní letecká linka Londýn - Paříž zahájila provoz v roce 1919. 6. října 1923 založilo Ministerstvo veřejných prací Československé republiky Československé (nyní České) aerolinie. První let ČSA se uskutečnil 29. října téhož roku na lince Praha - Bratislava. ČSA patří ke třem nejstarším na světě. Od této doby zaznamenala letecká doprava tak dynamický rozmach, že dnes si nelze bez ní představit mezinárodní spolupráci, obchod a turistiku. Letecká doprava je dnes nejrychlejší, nejpohodlnější a nejbezpečnější způsob dopravy osob. Ještě většího rozmachu dochází u letecké přepravy zboží zejména v části expresní přepravy zásilek.

4.1 Základní druhy letecké dopravy
A) pravidelná letecká doprava je doprava na pravidelných linkách leteckého dopravce, která je prováděna podle schváleného letového řádu. Pravidelná doprava byla dříve prodávána a distribuována za jízdné stanovené na bázi dohodnutých tarifů IATA. Tato zásada již v současné době neplatí,

Žádné komentáře:

Okomentovat