Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

AEA (Association of European Airlines)

- Asociace evropských leteckých společnosti má sídlo v Bruselu. Úkolem AEA je především podpora rozvoje členských společností i rozvoj jejich vzájemné spolupráce. Řeší tedy v evropském regionu do určité míry obdobné problémy jako IATA v měřítku světovém. Obě organizace úzce spolupracují. AEA se však snaží prosazovat především zájmy evropských společností proti konkurenčním společnostem, zejména severoamerickým (reprezentovaných ATA - Air Transport Association - USA) a dálněvýchodním (reprezentovaným OAA - Orient Airlines Association). Nejvyšším orgánem AEA je Shomáždění prezidentů, které se schází obvykle 2x ročně. Mezi zasedáními je řídícím orgánem tzv. Prezidentský výbor. Dále existuje několik stálých výborů. V čele ústředí AEA je generální sekretář;
- ACI (Airport Council International) je sdružením letišť celého světa se sídlem v Geneva.
V Evropě působí další, úžeji specializovaná sdružení jako ERA - European Regional Association, IACA - International Association of Charter Airlines, EBAA - European Business Aviation Association, ACI Europe - mezinárodní letištní rada pro evropský region.
V ČR působí BAR, což je sdružení leteckých společností působících v ČR.

4.7 Letecké společnosti a jejich aliance. České aerolinie

4.7.1 Letecké společnosti a jejich aliance
Jak již bylo uvedeno v předchozím v mezinárodní organizaci IATA je v současné době 268 leteckých společností, které zajišťují 95% veškeré mezinárodní letecké přepravy. Za rok 1999 je udáván organizací ICAO celkový počet letadel v provozu (s hmotností nad 9 tun) číslem 18 204. Tento počet zahrnuje 79% proudových letadel (jety), 19% turbovrtulových letadel a 2% letadel s pístovými motory.

Žádné komentáře:

Okomentovat