Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Mezivládní letecké dohody

- jsou dohodami o podmínkách mezinárodní letecké dopravy mezi vládami dvou smluvních států. Dle těchto dohod je možné provozovat letecký provoz mezi smluvními státy. Ve smlouvách jsou jmenováni dopravci zajišťující dohodnuté služby letového provozu jako např. počet linek, způsoby stanovení nabízené kapacity, jsou v nich stanovena provozní práva, principy stanovení poplatků za přistání, celní poplatky, uznávání příslušných osvědčení, průkazů způsobilosti, závaznosti předpisů pro létání, zásady tarifní politiky,body (letiště), které mohou stanovené společnosti nalétávat, podmínky prodeje dokladů a další.

4.6.2 Smluvní dokumenty mezi leteckými společnostmi
Smlouvy o vzájemném uznávání přepravních dokladů (Interline Traffic Agreements - ITA stanovují podmínky, za kterých smluvní strany (letecké podniky) přijímají vzájemně své doklady (letenky), tj. přepravují cestující a zboží na svých linkách na cizí doklady na základě kterých dostanou zaplaceno. IATA vypracovala již v roce 1948 multilaterální dohodu (Multirateral Interline Traffic Agreement - MITA). Tato dohoda umožňuje leteckým společnostem, jež jsou členy MITA vystavovat na linky ostatních členů své přepravní doklady (letenky) a akceptovat na svých přepravních linkách jejich doklady. ČSA se k této dohodě připojily v roce 1948 a v současné době přijímají vzájemně své doklady pro téměř 200 leteckých společností.
Poolové smlouvy jsou smlouvami mezi dvěma leteckými dopravci o podmínkách provozu na dohodnutých tratích, obvykle mezi sídelními státy obou společností. Principem poolové smlouvy je skutečnost, že oba smluvní dopravci odevzdávají na společný účet (pool) dohodnutou výši tržeb za cestující, zboží a poštu. Tento společný účet se na konci každého provozního období rozdělí dle stanoveného klíče.

Žádné komentáře:

Okomentovat