Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

5.5 Metro Praha

5.5.1 Základní charakteristika
Současná síť pražského metra, jehož provozovatelem je Dopravní podnik hlavního města Prahy, a.s., má v roce 2000 tři tratě A, B, C, které spojují vlastní centrum hlavního města s okrajovými celky. Celková provozovaná délka sítě metra je 49,8 km a leží na ní 51 stanic (včetně stanice ČKD, která dosud není v provozu). Provozně nejdelší je linka B (25,7 km), cestovní doba z konečné na konečnou je asi 41 minut. Druhá nejdelší je linka C (14,1 km), cestovní doba z konečné na konečnou je asi 25 minut a nejkratší je linka A, u které je cestovní doba z konečné na konečnou asi 19 minut.
Pražské metro přepraví denně asi 1,5 miliónu cestujících, což je asi 42% z celkového objemu přepravy městskou hromadnou dopravou. Všechny tři linky jsou v provozu denně od 4:45 do 24:00. V pravidelném provozu je během ranní dopravní špičky vypraveno na všechny tři linky celkem 72 pětivozových souprav. Nejkratší interval je v ranní dopravní špičce na lince C a to 2 minuty. Provoz metra zajišťuje více než 4000 zaměstnanců, z toho je asi 430 strojvedoucích. Celý provoz metra je řízen z centrálního dispečinku.
Současná síť pražského metra však ještě zdaleka nemá svou konečnou podobu. Předpokládaná cílová síť metra je postavena na pěti nezávislých tratích A, B, C, D, E. Základní trasy A, B a C budou doplněny diametrální trasou D na relacích městských sektorů Jih - Centrum - Sever. Trasa D reprodukuje přepravní vztahy na základní trasy A,B,C a současně plní úlohu východní tangenty centra. Pátá trasa E je formována jako okružní a sleduje centrální prostor města podél jižní, západní a severní strany a spolu s trasou D realizuje tangenciální vazby a propojení radiál mimo území historického centra. Tato cílová síť má program výstavby asi do roku 2025 a bude ji tvořit 110 km tratí s 97 stanicemi.

Žádné komentáře:

Okomentovat