Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Tyto výbory se schází 2x ročně a jejich rozhodnutí a doporučení zpracovává výkonná složka IATA a sice:

· sekretariát IATA, který má přibližně 350 zaměstnanců a z řady pracovních skupin složených z reprezentantů členských leteckých společností.
Změny ve světě letecké dopravy mají za následek ekonomickou a provozní samostatnost leteckých společností bez ochrany vlád jednotlivých zemí. Činnost IATA se proto přenáší z oblasti regulativní (např. stanovení a kontrola dodržování tarifů) do oblasti poskytování služeb jednotlivým dopravcům a koordinace jejich postupů a činností včetně reprezentace zájmů letecké dopravy jako celku. Toto se obrazilo i ve způsobu financování IATA, kdy centrální rozpočet naplňovaný povinnými členskými příspěvky se snížil na 1/3 celkových výdajů IATA. Zbytek je dnes hrazen z příjmů za poskytované služby členům i nečlenům IATA. IATA se mění z původního regulátora mezinárodní letecké dopravy na koordinační a podnikatelský subjekt působící v souladu se zájmy členských společností. Velký vliv na tyto změny měly zejména letecké společnosti USA.
· IATA Clearing House (ICH) je důležitou činností IATA, která je ekonomicky zcela samostatná je zúčtovacím ústředím, které slouží k vyrovnávání závazků a pohledávek mezi členy tohoto ústředí za přepravu cestujících na doklady jiných leteckých společností a další služby poskytované si vzájemně mezi leteckými dopravci (prodej paliva, obsluha letadel, přeprava zboží apod.). Použitím služeb ICH není nutné sledovat závazky a pohledávky, neb faktury prošlé ICH jsou propláceny za všechny společnosti v jednotných termínech. Je hrazen vždy pouze rozdíl mezi celkovou nárokovanou částkou (od všech členů ICH) a došlým celkovým zatížením členů na účtu ICH. Počet členů ICH je cca 360. Sídlo ICH je ve středisku IATA Geneva. ČSA jsou členy ICH od jeho založení v roce 1948. Celkový roční obrat ICH dosáhl v roce 1994 22 miliard USD,

Žádné komentáře:

Okomentovat