Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

3. SYSTÉMY DOPRAVNÍ OBSLUHY

Zavedení nových přepravních systémů pro přepravu osob směřuje k prosazení a zvýšení atraktivity hromadné osobní dopravy a ke snížení negativních vlivů individuální automobilové dopravy na životní prostředí. Tyto přepravní systémy jsou součástí integrovaných dopravních systémů, jež vytváří vhodné podmínky a možnosti pro individuální přepravu osob. Nejedná se například pouze o odstavná parkoviště pro osobní automobily na okrajích měst v systému P&R, ale například o vybudování sítě cyklistických stezek s vhodně řešenými přestupními uzly a mnoho dalších.

(1) Systém Park and Ride (P&R)
Smyslem systému Park and Ride je významné omezení jízd osobních automobilů do center měst. Tento systém umožňuje uživatelům individuální dopravy při cestě do centra města zaparkovat své vozidlo na vysokokapacitních parkovištích a po zaplacení parkovacího poplatku obvykle obdrží rovněž jízdenku na městskou hromadnou dopravu.
Systém Park&Ride je nejjednodušší forma intermodálního terminálu. Nejčastěji se tyto parkovací terminály budují na okrajích větších měst v místě zaústění radiálních komunikací, pro které slouží. Umožňuje zanechat automobil na bezpečném a krytém parkovišti. Velmi důležité je dobré a rychlé napojení na veřejnou dopravu (zejména na MHD). Cena za tuto službu se proto skládá z několika částí. Jednak se jedná a samotné parkovné, ale další složku ceny tvoří i jízdné na navazující veřejnou dopravu. Tento fakt má přispět k většímu využívání těchto terminálů, ale převážně k použití veřejné dopravy a tím tak zamezit růstu počtu osobních automobilů ve městech, který má negativní vliv na kvalitu životního prostředí v těchto oblastech. Často jsou tyto terminály doplněny o zařízení občanské vybavenosti jako např. obchodní nákupní centra, autoservisy apod.. Velké obchodní řetězce se pak podílejí i na investičních nákladech těchto parkovišť (například v zahraničí firma Tesco v Nottinghamu).

Žádné komentáře:

Okomentovat