Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

VÝCHOVNÉ PROBLÉMY V ŠKOLE

11. VÝCHOVNÉ PROBLÉMY V ŠKOLE

Výchovné problémy a chápanie disciplíny v škole
Výskumy ukazujú, že výchovné problémy vedú k zníženému podielu času venovanému učeniu – zásadne to poškodzuje výsledky výuky. Je zrejmé, že významnou podmienkou efektivity práce učiteľa je jeho schopnosť zabezpečiť si vo svojej výuke disciplínu a poriadok. Komenský hovoril o škole bez disciplíny ako o mlyne bez vody.
Problémom školskej disciplíny sa venujú J.S.Cangelosi, CH. Kyricou, G. Petty... Disciplína v škole spočíva v tom, ako dokážu žiaci zachovávať spoločenské a školské pravidlá, spolupracujú s učiteľom na naplnení stanovených cieľov výuky a podieľajú sa na vytváraní priaznivého sociálneho prostredia. Prejavuje sa v celkovom poriadku, v dodržiavaní pravidiel, či už v otázkach osobnej hygieny, poriadku v školských veciach, pri zaobchádzaní s pomôckami, príchod do školy načas, chovanie na prestávke, vypracovanie domácich úloh, príprava na hodinu...
Je dôležité, aby prevažovalo u žiakov uvedomelé dodržiavanie disciplíny. Žiaci by mali stanovené pravidlá dodržiavať preto, že sú presvedčení o ich prospešnosti. je dôležité, aby dostali možnosť podieľať sa na príprave a stanovení týchto pravidiel a požiadaviek. Ak škola vedie žiaka k úcte k prijatým pravidlám a k ich dodržiavaní, je veľmi účinným činiteľom výchovy právneho vedomia.
Príčiny výchovných problémov v škole:
1. biologické faktory – odchýlky nervovej sústavy žiakov
2. sociálne f. – rodina, skupina, partia...
3. situačné f. – okamžitá atmosféra triedy, vplyv predchádzajúcej hodiny, nudný výklad
Významné sú aj špecifiká adolescencie – adolescent chce vedieť prečo má niečo robiť a práve takým spôsobom, ako to požaduje učiteľ...Už mu nestačí iba pokyn alebo príkaz.

1 komentář: