Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Axiológia, hodnoty, normy a výchova

16. Axiológia, hodnoty, normy a výchova -
Axiológia - teoria hodnôt
Je mnoho def. pojmu hodnota. Hodnota sa chápe ako fenomén, kt. vyjadruje význam javu a vecí iba vo vzťahu k človeku.
Súbor hodnôt a spoločnosti predstavuje sys. hodnôt. Sú to hodnoty trvalé a dočasné. Axiol. s pedagogikou súvisí s riešením cieľových
otázok. Axiol. preniká do hodnotového sveta čl. a spol - spolu s ped. rozpracuváva ciele vých.. Tie predstavujú konkrétne hodnoty, kt. majú človeku výchovu sprostredkovať. Pedag. sústavu tvoria hodn. rôzneho druhu: mravné, vedecké, kultúrne, estetické, občianské, náboženské, výrobné... Do sústavy hodnôt niekedy prenikajú pseudohodnoty al. antihodnoty. Pre pg. predstavujú pozit sústavu hodnôt len tie reálie, javy a fenomény, kt. sú späté so životom čl., zdokonaľujú ho, rozvýjajú, humanizujú so zameraním na prítomnosťrozvýjajú, humanizujú so zameraním na prítomnosť i budúcnosť.

17. Sebavzdel., sebavých. ako najúčinnejšie formy vých a vzdel:
Sebavýchova - ako špecifická forma pedagogickej aktivity zohráva veľmi dôležitú úlohu vo výchovnom procese. Jedinec stáva iniciátorom ale aj realizátorom tohto procesu. Tento proces sám koncipuje, plánuje, zabezpečuje a súčasne ho na sebe uskutočňuje, vyhodnocuje i inovuje. Sebavýchovná aktivita jedinca je podmienená určitými faktormi ako motivácia, potreby a záujmy. Jedinec môže byť motivovaný školou, pracoviskom, verejným prostredím, príkladom a vplyvom iných ľudí. Jeho potreby môžu vyplývať z ekonomického, spoločenského, filozofického rozhľadu (ide o vykorigovanie určitého nedostatku). Záujmy môže mať filozofické, vedecké, pracovné, kultúrne alebo rekreačné. Niekedy je však problém zladiť osobné motívy, potreby a záujmy so spoločenskými. ďalšími dôležitými faktormi sebavýchovného procesu sú schopnosť autodiagnózy - stupeň rozvoja sebakritičnosti a schopnosť posúdiť reálnosť vytýčeného cieľa, schopnosť konciopovať svoj ďalší rozvoj - stanoviť si jednotlivé etapy plánovania, organizovať, zabezpečivať a pravidelne kontrilovať dielčie výsledky. Schopnosť zabezpečiť si adekvátne prostriedky - literatúru, tech. prostriedky a iné pomôcky. Zabezpečiť si konzultačnú a poradenskú službu a nakoniec aj možnosť uplatnenia dosiahnutých výsledkov - v škole, na pracovisku atď.
Sebavzdelávanie- je najcharakteristickejším spôsobom vzdelávania. Ide najmä o vzdelávanie dospelých. Je charakterizované väčšou aktivitou a samostatnosťou učiacich sa. Pri sbavzdelávaní je veľmi dôležitá práca s adekvátnou literatúrou a regulačné vlastnosti osobnosti (tie vlastnosti, ktoré človek riadi, ovláda, vlastné prežívanie a správanie sa). Na základe regulačných vlastností môže jedinec poznávať sám seba, kontrolovať sa, meniť sa, pretvárať a zdokonaľovať sa.. Regulačné vlastnosti: Sebauvedomenie, sebapoznanie.

Žádné komentáře:

Okomentovat