Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vyjadrenie častých kombinácií iných postihnutí s mentálnym postihnutím

Vyjadrenie častých kombinácií iných postihnutí s mentálnym postihnutím v rôznych definíciách a charakteristikách mentálnej retardácie
Dupontová – v jej výskumnej vzorke 82% MR malo pridružené poruchy. Poruchy: reči (69%), zraku (32%), správania (23%), epilepsia (21%), pohybové poškodenia (23,5%).
Vančová – výskumy: narušená komunikačná schopnosť po formálnej stránke (86,8%), telesne postihnutí a motorické poruchy (84,2%), zrakové postihnutia (18,6%), sluchové postihnutia (21,3%) – u jednotlivcov v pásme strednej mentálnej retardácie vo veku 7 –18 rokov.
Bajo – všetky MP osoby majú nerušenia komunikácie - rôzneho stupňa . výskyt kombinácií M a sluchového postihnutia (12 – 49%), zrakovo post. s MR (5 –35%) TP s MR v rámci DMO (25 – 64%).
Mertin – v rámci všekých post. detí, kt. je poskytovaná špec.ped. starostlivosť , bolo v ČR (1994-95r.) komb. Post. 7,9%., v USA (1986-87) 2,2%. (Odlišnosti v chápaní kombinovaných postihnutí.)
MR – je stav zastaveného či neúplného vývinu, kt. je obzvlášť charakterizovaný narušením schopností, prejavujúcich sa počas vývinového obdobia, prispievajúcich k celkovej úrovni inteligencie, t.j. poznávacích, rečových a sociálnych schopností a zručností. Retardácia sa môže vyskytnúť spoločne s akoukoľvek inou duševnou alebo telesnou poruchou alebo i bez nich. MR jedinci môžu byť postihnutí celým radom duševných porúch. (3-4 x viac ako v bežnej populácii). Naviac sú MR jedinci vystavení väčšiemu riziku využívania a telesného zneužívania.
V kombináciách postihnutí, narušení či porúch s M P a MR možno zaznamenať rôzne druhy , stupne, formy a typy MR s rôznou dobou vzniku a rôznymi etiologickými faktormi, ako aj geneticky podmienené, vrodené, či získané iné postihnutia, al. narušenia, poruchy a chyby rozličnej závažnosti a etiológie.

Postupný názorový posun na túto problematiku v posledných 30-tich rokoch –
Problém mnohorakosti kombinácií
Čím závažnejší je stupeň mentálneho postihnutia retardácie), tým závažnejší bude aj stupeň ďalších postihnutí, ktoré sa s ním kombinujú, a tým vyššia bude aj ich početnosť. Tiež je veľmi pravdepodobné, že čím je ťažší stupeň „jednotlivého“ postihnutia, resp. postihnutí v kombináciách, tým závažnejšie budú jeho (ich) vplyvy na oblasť kognície a oblasť mentálnych schopností.

Problém kombinácií ľahkých stupňov postihnutí – problém „skrytých“ kombinácií postihnutí

Žádné komentáře:

Okomentovat