Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Zákl. pg. princípy

20. Zákl. pg. princípy -

princípy - výchovné a vyuč. zásady - všeobecné požiadavky, kt. v súlade s vých.-vzde. cieľmi a v súlade so zákonitosťami výchovy určujú úspešný priebeh vých.-vzdel. práce.
Zásada názornosti, postupnosti, primeranosti, individuálneho prístupu k žiakom, náročnosti a úcty, triedno-hodinový systém výučby, výuč. bez telesných trestov
Princípy vo výchove: názorového pluralizmu, demokracie a humanizmu, maravnosti a tolerancie, sociálneho konsenzu vo vých. a vzdeláv., dobrovoľnoati, cieľavedomého činnostného zamerania a aktivity, priority individualizácie vo vých. a vzdeláv., jednoty teórie a praxe, primeranosti a postupnosti požiadaviek,optimizmu a radosti z pg. procesu,

21. Význam osvietenských snáh M. Terézie a Jozefa II. v oblasti školstva a vzdelávania
M. Terézia- vyhlásila školstvo za politikum - za vec štátneho záujmu. Stredné školy podriadili štátnemu dozoru a zmenili ich učebné osnovy. V r. 1759 M.T. zriadila dvornú študijnú komisiu (najvyšší školský úrad), ktorý mal spravovať rakúske školstvo. Obecné školstvo v Čechách reorganizovali podľa školského poriadku vypracovaného opátom Jánom Ignátom Felbigerom. Týmto poriadkom (schválený r. 1774) sa zaviedla povinná školská dochádzka, do vyučovania sa zaradili predmety zodpovedajúce praktickej potrebe a upravilo sa učiteľské vzdelanie. Podľa toho poriadku sa zriadili tri stupne škôl: triviálne školy (pre mestskú a dedinskú chudobu) - zriadené pri farách. Hlavné školy (v každom kraji mali zriadiť 1 hlavnú školu - pre tzv. strednú vrstvu)- boli prípravou pre ďalšie štúdium. Normálne školy (v krajských mestách)- porpi nich boli zriadené aj preparandie pre prípravu učiteľov (3 - mesačné kurzy pre učiteľov). Vyučovacím jazkom v tom čase bola nemčina.
J.I. Felbiger vydal metodickú príručku pre učiteľov triviálnych i hlavných škôl pod názvom „Kniha o metódachˇ.
R. 1777 M. Terézia schválila nonú sústavu školstva pre Uhorsko a vyšla pod názvom „Ratio educations“ (školský poriadok). Ratio obsahuje jednotnú školskú sústavu od národných škôl po univerzitu. Okrem organizácie školstva obsahuje študijný a disciplinárny poriadok, smernice pre telesnú, rozumovú a mravnú výchovu a administratívne predpisy. Veľkú pozornosť venuje telesnej výchove. Cieľom výchovy podľa Ratia už nie je iba zbožný kresťan, ale dobrý občan, vzdelaný prakticky a primerane svojmu spoločenskému postaveniu. Školy sa rozdeľujú na národné a latinské. Latinské školy rozdeľuje Ratio na tri stupne:- gramatické školy (1.-3. trieda), - humanitné školy (pripravujú žiakov na ďalšie štúdium alebo povolania), - akadémie (doplnené gymnázialné štúdium 2-ročným kurzom filozofie).
Jozef II. - za jeho vlády bola organizácia školstva, vytvorená za M.Terézie, ešte viac upevnená. Rehoľní kňazi sa mali úplne vylúčiť z vyučovania. Zdôrazňovala sa hlavne povinná školská dochádzka, jediným vyučovacím jazykom sa stala nemčina, zaviedol sa školský plat.

Žádné komentáře:

Okomentovat