Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Alternatívna komunikácia

Alternatívna komunikácia – používa sa ako náhrada hovorenej reči.
Delenie alternatívnych systémov:
- dynamické (daktylotika, posunky, Makaton)
- statické (piktogramy, obrazy, systém bliss a pod.)

Komunikačné systémy sa členia podľa toho, ktoré senzorické kanály sú nosné pri sprostredkovaní informácie.
Členenie optických komunikačných systémov:
Mimicko-gestikulačná komunikácia – akusticky sprevádzaná. Z nej sa vytvára artikulovaná zvuková reč.
Posunková komunikácia – prirodzený dorozumievací jazyk nepočujúcich. Opticko-manuálny jazyk, ktorého zákl. komponentom sú posunky.
Daktylotická komunikácia – Prstová abeceda – na dorozumievanie nepočujúcich. Jednotlivé písmená (hlásky) sa znázorňujú dohodnutými formami zloženia prstov jednej ruky. Požíva sa pri začiatočnej fáze rečovej výchovy nepočujúcich detí, a to popri posunkovej a orálnej reči, resp. ako príprava pre orálnu reč alebo jej doplnok.
Písaná reč -
Znakové systémy – Znaková reč (chirografia)- systém manuálnych znakov, kt. slúžia na uľahčenie a spresnenie odzerania z úst hovoriaceho, a to používaním doplňujúcich znakov (prstovej abecedy, ideografických znakov). Ide o systém informácií vytvorený súčasnou polohou perí a ruky.
Odzeranie – dešifrovanie hlások z pozície perí hovoriaceho.
Pohyby tela -
Komplexné komunikačné systémy – môžu sprostredkovať informácie pomocou globálnych znakov (piktogramy..) Sem patrí aj rébus = systém ľahko poznateľných jednoduchých obrázkových symbolov. (Peabodyho program čítania rébusov).
Blissov dorozumievací systém –sústava grafických, obrázkových alebo abstraktných znakov a symbolov- jednotlivec vyberá alebo ukazuje tie, kombináciou ktorých môže vyjadriť a sprostredkovať nejakú svoju myšlienku.
Dorozumievací systém MAKATON – jazykový program, kt. využíva znaky doplnené hovorenou rečou a symbolmi. Znaky MAKATONU s v podstate totožné s posunkami nepočujúcich. Symboly v zovšeobecnej forme zastupujú reálne osoby a predstavy. Sprostredkovanie informácií sa realizuje znakom (posunkom), artikulovaným slovom a symbolom.

Žádné komentáře:

Okomentovat