Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Výchova viacnásobne postihnutých (VNP)

Výchova viacnásobne postihnutých (VNP)
1. Úvod do problematiky
Predmetom pedagogiky VNP je edukácia jedincov (žiakov), u ktorých nedostatky v kognitívnej, motorickej, komunikačnej či psychosociálnej sfére sú takého rozsahu, že vyžadujú zvýšenú špeciálnu starostlivosť, t.j. individuálny prístup, špeciálne metódy a modifikovaný obsah vzdelávania (aj oproti žiakom s jedným postihnutím či narušením).

Význam predmetu –
VNP je multifaktoriálne, multikauzálne a multisymptomatologicky podmienený fenomén, ktorý sa manifestuje signifikantnými nedostatkami v kognitívnej, motorickej, komunikačnej, alebo psychosociálnej oblasti u jeho nositeľa. V dôsledku toho vznikajú špeciálne výchovné potreby.
Tento fenomén by bolo nesprávne chápať len ako prítomnosť viacerých postihnutí, či narušení, je potrebné ho posudzovať ako novú kvalitu a akceptovať túto kvalitu v plnom rozsahu vo všetkých aktivitách, ktoré sa v rámci špeciálnopedagogickej intervencie realizujú, t.j. v edukácii, stimulácii, reedukácii, rehabilitácii a pod.

Výchova viacnásobne postihnutých v študijnom pláne odboru vych. a špec. vychováv.
Problematikou obsahovej, organizačnej stránky pregraduálneho vzdelávania, ďalšieho vzdelávania, ako aj profesionálneho uplatnenia sa špeciálnych pedagógov VNP sa zaoberá špeciálna pedeutológia. Tento okruh problémov patrí medzi najmenej rozpracované v rámci špeciálnej pedagogiky. Doteraz u nás neexistovala VŠ príprava špeciálnych pedagógov pre prácu s viacnásobne postihnutými žiakmi. Prví absolventi Mgr. štúdia pedagogiky VNP so zameraním na prácu so slepohluchými žiakmi ukončili štúdium v akad. roku 1999/200.
Pedagóg pre prácu s VNP musí mať široko profilovanú prípravu na rôzne kombinácie postihnutí či narušení. Sú tu aj mimoriadne nároky na osobnostné predpoklady pedagóga.
V súčasnosti je do pregraduálnej prípravy učiteľov špec. škôl jednotlivých špecializáciách zaradený predmet „Pedagogika VNP“.
Predmet špec.ped. pedeutológie - komplexné skúmanie prípravy, ďalšieho vzdelávania, profesionálneho uplatnenia a vplyvu výkonu profesie na osobnosť špec. pedagóga.

Žádné komentáře:

Okomentovat