Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Členenie akusticko-taktilných komunikačných systémov

Členenie akusticko-taktilných komunikačných systémov:
Písmo na dlaň a prsty ruky – (Lormova abeceda) na dorozumievanie sa so slepo-hluchými. Jednotlivé písmenká sa sprostredkúvavajú postihnutým pomocou bodového al. pohybového stlačenia istej časti palca, štyroch prstov, resp dlane na ich ruke.
Pohybovo-dotyková komunikácia -
Braillovo písmo – (Braillova bodová abeceda)- na písomné dorozumievanie sa medzi nevidiacimi. 1-5 bodov reliéfne vyrazených. 6 bodová schéma v dvoch radoch pod seba umiestnených troch bodiek. (63 kombinácií).
Aplikácia Braillových znakov na prsty ruky – u hluchoslepých. Na prostredník a ukazovák sa stláčaním na príslušné miesta na prstoch naznačujú písmená Braillovej abecedy.
Reliéfne pomôcky –

Členenie opticko-akustických a vibračných komunikačných systémov.:
Orálna komunikácia – (partikulovaná reč) bežný prostriedok komunikácie. U intaktnej populácie je to najfrekventovanejší prostriedok komunikácie.
Totálna komunikácia - (súkromný dorozumievací systém sluchovo postihnutých) použitie všetkých doteraz známych metód a prostriedkov komunikácie.
Komunikácia pomocou elektroakustických prostriedkov – do komunikačného procesu s zapojené rôzne zosilňovacie elektroakustické prístroje individuálneho či skupinového charakteru.
Komunikácia pomocou vibračných zariadení - zosilnenie pocitov na citlivých miestach ľudského tela pomocou prístroja.

------------------------------------------------
Viacnásobné postihnutie (Vašek 1996)
VNP je aktuálny, relatívne trvalý stav jedinca, pri ktorom súčasne viacero faktorov negatívne ovpyvňuje v oblasti motorickej, senzorickej, mentálnej príjem spracovanie, uchovanie, sprostredkovanie a zmysluplné využívanie informácií, čo má dopad na kognitívne, komunikačné, motorické alebo psychosociálne správanie jedinca. Pri viacnásobnom postihnutí spravidla v dôsledku pôsobenia viacerých limitujúcich faktorov sa môžu teda vyskytovať ťažkosti v recepcii informácie, pri centrálnom spracovaní alebo pri expresii, tiež v ich kombinácii. Viacnásobné postihnutie sa môže vyskytovať v rôznych početných variáciách, v rámci ktorých interindividuálne rozdiely vyžadujú prísne individuálny prístup.

Žádné komentáře:

Okomentovat