Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Individuálne edukačné programy pre viacnásobne postihnutých

13. Frekventované zdravotné oslabenia a ochorenia v kombináciách
Zdravotné postihnutie -
Príčiny, výskyt a dôsledky takejto kombinácie postihnutí –

14. Frekventované emocionálne a sociálne narušenia v kombinácii
Problematika duševných ochorení a porúch v kombinácii
Problém duševných chorôb u obyvateľov ÚSS

15. Individuálne edukačné programy pre viacnásobne postihnutých –
Jedným zo spôsobov modifikácie obsahu edukácie je vypracovávanie individuálnych vzdelávacích (edukačných) programov. Tento spôsob modifikácie sa zvyčajne uplatňuje vtedy, ak žiak nie je spôsobilý ani pri miernej redukcii obsahu daného predmetu či výchovy osvojiť si jeho podstatné súčasti. Pojmom „individuálny“ je vyjadrené to, že takýto edukačný program, zostavený na základe špec.ped. diagnostiky, umožňuje dieťaťu postupovať podľa jeho schopností, rešpektuje špecifiká zohľadňuje tempo postupu dieťaťa. Inak povedané, svojou pružnosťou podľa potrieb a schopností dieťaťa zamedzuje jeho edukačný neúspech.

Ciele, využitie – takýto spôsob individualizácie obsahu edukácie sa javí najvhodnejší, a to najmä pre jednotlivcov s ťažšími stupňami postihnutí, s jedným ťažším postihnutím v kombinácii s menej závažnými, ako aj pre viacnásobne postihnutých s ľahšími stupňami stihnutí, ktorí sa edukujú integrovane alebo čiastočne integrovane v bežných školách.
Princípy tvorby – metódy používané v edukácii VNP by mali byť čo najviac optimalizované, a zároveň by mali spĺňať požiadavku špecifickosti. Len tak možno prostredníctvom nich dosiahnuť pri veľmi variabilných prejavoch kombinovaného postihnutia a jeho dôsledkov na edukačný proces stanovený edukačný cieľ.

Žádné komentáře:

Okomentovat