Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vymedzenie predmetu pedagogiky

1. Vymedzenie predmetu pedagogiky

a) sú to javy, ktoré patria vede o výchove a ktoré neskúma žiadna iná disciplína. Jedná sa o vytýčenie cieľov, obsahu výchovy a vzdelania, procesuálnu stránku výchovy: zásady, metódy formy a prostriedky výchovy a vzdelania
b) javy, ktoré bezprostredne súvisia a podmieňujú výchovno-vzdelávací proces, ale sú predmetom skúmania aj iných vied: sociálne podmienky výchovy, biologický a psychosomatický vývoj osobnosti.
Význam pg - Pedagogika má význam nielen pre odborníkov v pedagogike ale aj pre širokú verejnosť. Je to ovplyvnené tým, že výchova je problémom celospoločenským. Pedagogika je teoretickým zdrojom pre praktickú výchovnovzdelávaciu činnosť. Súčasne prax svojimi výchovnými podnetmi obohacuje existujúcu pedagogickú teóriu. Pedagogická teória napomáha pri rozpracovaní otázok metodík jednotlivých vyučovacích predmetov. Súčasne umožňuje skvalitňovať profesionálnu prípravu učiteľov, vychovávateľov a ostatných výchovných pracovníkov.
-plní metodickú funkciu - na zákl. optimál. výberu uplatňuje zásady, metódy, formy a prostriedky výchovy (formuluje výchovnovzdelávacie postupy)
-význam spočíva aj v normatívnej oblasti tým, že napomáha pri tvorbe cieľa a obsahu výchovy a vyučovania. Berie pri tom do úvahy historické a národné aspekty, ako aj biologicko-psychologické osobitosti jedinca.
Význam štúdia pg.- rozvíja ped. myslenie a výtvára správne predstavy o zložitej ped. realite.
- má za cieľ vzbudiť u budúcich učiteľov záujem o pg. prácu, vytvárať pg. etiku, spočívajúcu v zodpovednosti za výchovu detí a mládeže.

Žádné komentáře:

Okomentovat