Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Výchova viacnásobne postihnutých (VNP)

Terminologické upresnenie pojmu :
„viaceré chyby“ (kombinované chyby) - (Bajo) výsledné zoskupenie jednotlivých závažnejších vývinových postihnutí, porúch, chýb a nedostatkov dieťaťa. Na podklade prvotného postihnutia sa pri nesprávnej alebo absentujúcej výchove, či nevhodnom prostredí môžu nahromadiť ďalšie sekundárne, terciárne atd. Poruchy, ktoré majú často závažnejšie dôsledky ako pôvodné, primárne postihnutie.
„deti s viacnásobnými chybami“ -
„osoby s viacnásobným postihnutím“- Viacnásobné postihnutie (Vašek) – nová kvalita, nielen súčet 2 alebo viacerých postihnutí.
Podstatou VNP zo špec.ped. hľadiska je porucha informačného toku ako základného predpokladu edukácie. U VNP sa teda „v dôsledku pôsobenia viacerých limitujúcich faktorov môžu vyskytovať ťažkosti v recepcii informácie, alebo pri jej centrálnom spracovaní, alebo v expresii, tiež v ich kombináciách“. VNP sa pritom vyskytuje v rôznych početných variáciách, v rámci ktorých je nutné kvôli interindividuálnym rozdielom k jednotlivcom pristupovať prísne individuálne.
Následkom škodlivého vplyvu sa dva alebo viaceré na sebe nezávislé orgány poškodia. Príčinou primárneho stihnutia môže byť poškodenie jedného alebo rôznych orgánov. Poškodenie môže prebiehať súbežne alebo jedno za druhým. Pri určitých syndrómoch môže prvotné poškodenie progredovať, resp. časom sa stav postihnutia môže zhoršovať.

Poukázanie na terminologickú nejednotnosť, na rôzne prístupy k definovaniu vyššie uvedených pojmov
V populácii sa dá identifikovať skupina osôb, ktoré vykazujú príznaky súčasného výskytu viacerých postihnutí. Táto skupina je však značne heterogénna z hľadiska: kombinácií konkrétnych postihnutí u jednotlivých osôb, druhu, stupňa, typu jednotlivých postihnutí v kombináciách, z hľadiska etiológie, doby vzniku, veku osôb, ich perspektívy a prognózy v oblasti zdravotného stavu, osobnostného rozvíjania, možností pracovného uplatnenia, ich nárokov a potrieb na špeciálne služby a starostlivosť atď. je preto ťažké takúto heterogénnu skupinu osôb všeobecne a stručne charakterizovať.
Terminológia nie je jednotná: kombinované chyby, viaceré chyby, multifaktoriálny defekt, pridružené chyby, v súčasnosti viacnásobné postihnutie.
Spoločné kritérium: Postihnutie informačného toku (príjem, spracovanie, odovzdávanie informácií).

Žádné komentáře:

Okomentovat