Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

SLOŽITÉ SALÁTY

CHARAKTERISTIKA:
- jsou to směsi které připravujeme z těchto surovin:
- ze zeleniny
- z těstovin
- z brambor
- z luštěnin
- z ryb
- z masa
- ze sýrů
- z vajec
- zhub, žampiónů
- spojujeme – majonézou, jogurtem, kečupem, speciálními dresingy

ZÁSADY PŘI PŘÍPRAVĚ:
- používáme nejakostnější suroviny
- suroviny krájíme vždy na stejné tvary
- zeleninu a brambory nepřevařujeme
- saláty děláme hustší, protože řídnou
- všechny suroviny dáváme do mísy s kořením a ne jednou krátce promícháme
POUŽITÍ:
- předkrm
- přílohy
- podklad na chlebíčky
- náplň do zeleniny
DRUHY:
- francouzský salát – plnění do zeleniny (vejce, paprika) vyrábí se ze 2/3 zeleniny, 1/3 brambor (celer, mrkev, kyselý okurek, hrášek a jablka), pojivo majonéza
- bramborový salát – jako příloha 1/3 zeleniny, 2/3 brambor, vejce, majonéza
- bramborový salát bez majonézy – je jako bramborový + zálivka – dresing. Převaříme vodu s octem, solí a cukrem, necháme vychladnout vmícháme hořčici a olivový olej
- vlašský salát – používá se na obložená vejce, chlebíčky, výrobky v aspiku, měkký salám + brambory a zelenina + majonéza
- vajíčkový – vejce uvařené na tvrdo, brambor nebo bez, zelenina, majonéza
- rybí – kyselé ryby naložené v kyselém nálevu + cibule
- těstovinový – uvařené těstoviny + zeleninu, maso majonéza + jakákoliv surovina, rybí
- luštěninový – uvařené luštěniny spojené kečupem nebo doplněné zeleninou spojené olejovou zálivkou nebo majonézou

Žádné komentáře:

Okomentovat