Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

DRŮBEŽ

SLOŽENÍ:
- plnohodnotné bílkoviny
- větší množství vitamínů B
- železo
- vápník
- draslík
- měď
VÝZANM VE VÝŽIVĚ:
- má vysokou biologickou hodnotu
- bílá drůbež – lehce stravitelná, lehce upravitelná, lze použít v dietním stravování při výživě dětí.
DRUHY DRŮBEŽE:
1. Hrabavá – Slepice, kuře, perličky, krůty
2. Vodní – kachny, husy
3. Ostatní – holubi
ROZDĚLENÍ DRŮBEŽE PODLE TUČNOSTI:
a) libová – všechna hrabavá
b) tučná – kachna, husa
ROZDĚLENÍ PODLE BARVY:
- na světlou – mezi světlou patří kuře, slepice, mladý kohout, krůtí prsa
- na tmavé – krůtí stehna, starší kohout, holub, kachna, husa
Drůbež je dodávaná do obchodu a VS – čerstvá, mražená
V TĚCHTO ČÁSTECH:
- celá
- půlky
- čtvrtky
- stehna
- špalíčky
- křidýlka
- vykostěná prsa krůtí nebo kuřecí
VEDLEJŠÍ PRODUKTY:
- odkostěný hrudník na polévky
- krky
VNITŘNOSTI DRŮBEŽE:
- játra
- žaludky – dušení, zadělávání
- srdíčka – dušení, zadělávání
- krev – husí

Žádné komentáře:

Okomentovat