Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

MLETÁ MASA

VÝZNAM:
- zpracováváme zbytky a odkrojky masa
- pokrmy jsou lehčeji stravitelná, lze je použít i v dietním stravováním
- pokrmy jsou levnější
- široké použití


VHODNÉ MASO:
- všechny druhy i části obvykle meleme maso méně kvalitní
- můžeme připravovat pokrmy z jednoho druhu nebo kombinovat více druhů do hromady (hovězí a vepřové)

ÚPRAVA MASA PŘED MLETÍM:
- vykostit
- zbavit kůže, šlach, blán, chrupavek
- nakrájíme na menší tvary
- meleme, hrubost závisí na velikosti dírek v kolečku
MASO SPOJUJEME – vejcem (sníh), mléko, smetana
MASO NADSTAVUJEME, DOPLŇUJEME – namočenou žemlí, ve vodě, v mléce nebo ve smetaně
- strouhanka, hl. nebo pol. Mouka, vařená nebo dušená rýže
DOPLŇKY: na kostičky nakrájená slanina, jazyk, šunka, zelenina, žampióny, sýr.
KOŘENĚNÍ:
- sůl, pepř, majoránka, paprika, česnek, kmín (do těsta mletý, na povrch celý) muškátový květ, citrónová kůra, cibule.
TĚSTO TVARUJEME:
- šišky (sekaná)
- karbenátky
- řízky (tenčí objemové větší)
- kuličky
- šištičky (čevapčiči)
- krokety

Žádné komentáře:

Okomentovat