Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ROSOLY PŘÍRODNÍ

VÝROBA:
– vepřové hlavy, nožičky, kolena, kosti
– vaříme několik hodin s kořenovou zeleninou a divokým kořením
– provedeme zkoušku tuhnutí a procedíme
– odstraníme zbylý tuk (ubrouskem)
– POUŽITÍ – k zalévání masa např. sulc, tlačenka
ASPIK:
– suroviny – želatina, vývar s kořenové zeleniny, cibule, divoké koření, cukr, ocet, sůl
– výroba – uvaříme vývar
– namočíme želatinu do studené vody 10 dkg na 1 l
– namočenou želatinu vlijeme do vývaru
– necháme rozpustit A NEVAŘÍME (varem se kalí)
– použití:
– k zalévání výrobků ze zeleniny, vajec, salátů, ryb, masa, paštik, pepř, k zalévání moučníků (jako základ použijeme vývar z ovoce), ke zdobení necháme ztuhnout a krájíme na kostičky
– do krycích omáček a k leštění výrobků
– uchování – v lednici – po ztuhnutí je můžeme znovu nahrát a rozpustit ve vodní lázni. NESMÍ ZMRZNOUT
POSTUP PŘI ZALÉVÁNÍ VÝROBKŮ:
- formu vylijeme vrstvičkou aspiku
- necháme ztuhnout
- položíme suroviny (ozdobu a ostatní)
- zalijeme aspikem
- necháme několik hodin ztuhnout
- před vyklopením vložíme na pár vteřin pod horkou vodu (zatřeseme a vyklopíme)

Žádné komentáře:

Okomentovat