Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

MINUTKY Z HOVĚZÍHO MASA

Z HOVĚZÍ SVÍČKOVÉ:
Střed – biftek, řezy – 2 plátky
Špička – medailónky
Palec – nudličky


ZPŮSOBY KRÁJENÍ:
a) biftek – 1 plátek vysoký 3 cm o váze 150 – 200 g
b) dvojitý biftek – mezinárodní výraz ŠATO BRVAN – 1 plátek připravovaný pro dvě osoby – výška 6 cm o váze 300 – 400 g. Číšník kájí maso na porce před hostem, pečeme 6 – 8 minut.
c) Svíčkové řezy TURNÉDO – jsou dva plátky svíčkové na 1 porci ze středu
d) Medailónky MIŇON – jsou menší plátky ze svíčkové je jich 3 -5 plátků na 1 porci
e) Na nudličky SOTÉ

ZPŮSOBY PROPEČENÍ MASA PŘI PŘÍPRAVA BIFTEKŮ:
polosyrový BLÉ nebo RÓ - biftek pečeme 1 minutu po obou stranách při čemž vnitřek masa je syrový
krvavý SEŇAN nebo RÉ – pečeme 2 minuty po obou stranách uvnitř je krvavý
polopropečený – MÉDIUM – pečeme 3-4 minuty po obou stranách na řezu je růžový
propečený – BJENKWI a WELLDAN – pečeme 5 minut a uvnitř je propečený a šťavnatý

ZÁSADY PŘI PEČENÍ BIRTEKU:
- maso nekrájet
- tvarujeme pomoci rukou do okrouhlého tvaruje ovážeme motouzem
- maso okořeníme, pokapeme olejem a marinujeme solíme těsně před opékáním, protože se zbytečné vyluhuje šťáva z masa
- vložíme do více rozehřátého tuku (malé množství) a opečeme z obou stran
- dopékáme na příslušném způsob

Žádné komentáře:

Okomentovat