Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

MĚKÝŠI

- mušle, ústřice a slávky
- měkkýši se používají v teplé i studené kuchyni – vaří, dusí, pečou, smaží, gratinují. Konzumují se i za sirova: lastury musejí být uzavřené (otevřená živočich je jedovatý), řádně očistíme (velké lastury kuchař otevře) položíme je na ledovou drť, dáme do prostřed stolu a hosté si sami lasturky otevírají speciálním příborem zakápnou citrónem a konzumují, přikusují bílé pečivo a pijí bílé víno

SPECIALITY:
- chobotnice, sépie
- povaříme, zchladíme, oloupeme
- používáme na dušení, grilování, smažení
MOŘSKÉ ŘASY:
- jsou dodávány jako sušená černozelená hmota, která se nejdříve namočí, pak se používá jako přídavek do pokrmů, pečiva, polévek.

PIKANTNÍ SALÁT Z CHOBOTNICE:
- chobotnice uvaříme do měka
- pokrájíme vychladlé na menší kousky, fazolky, rajčata, paprika, kapary, párek nakrájíme do mísy
- nalijeme olej, sůl, sušené bylinky, vorčestr, bílé víno, přípr. zelí, chobotnice - promícháme
MUŠLE S TĚSTOVINAMI:
- na cibulce osmahneme cibuli, nakrájenou papriku, mušle, máslo, sůl, kari, těstoviny promícháme
DARY MOŘE SE ZELENINOU:
- párek osmahneme na oleji, předvařené fazolky a brokolici, směs z darů z moře

Žádné komentáře:

Okomentovat