Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Země a mozaika kultur:

Jaké je členění multikulturního světa, jaké jsou jeho prostorové struktury. Kultura je termín, který se dotýká sociálních struktur, jazyků, náboženských systémů, institucí, technologií, umění, stravování a tradice zvláštních skupin lidí. Svět lidí se skládá z kulturních skupin. Všichni ti, kdo přemýšlejí jak v určité zemi fungují ekonomické aktivity, organizace, postoje vůči ženám a jejich role ve společnosti, vzdělávací systémy, dodržování tradičních zvyků, jak se tyto systémy vůči sobě vymezují nebo překrývají, jak tvoří komplikovanou mozaiku, musí s geograficky chápaným termínem kultura pracovat.

Tyto kulturní mozaiky mohou mít různou prostorovou váhu. Důležitost měřítka je zde rozhodující. Západoevropany je možné vnímat jako jedinou kulturní skupinu. Při použití jiného měřítka se nám však objeví výrazné národní kulturní skupiny(Francouzi, Španělé), při jiném měřítku se objeví další oblastně sdružené kulturní skupiny(Valoni a Vlámové v Belgii, Moravané a Slezané v České republice).

Vzhledem k složitosti pojmu kultura je užitečné – zvláště když studujeme toto téma z pohledu geografa tj. z východiska topografického a doplnit toto výchozí stanovisko o jazyk, náboženství, instituce a technologie, které jsou zcela nepochybně charakteristikami kultury. Takovým kulturním fenoménem je i sport.

Některé otázky k řešení jsou tyto:
1. Jak členové kulturní skupiny definují svůj způsob života.

2. Které hmotné statky byly vytvořeny zkoumanou kulturní skupinou. Proč.

3. Které zvláštní dovednosti kulturní skupina rozvinula využívá.

4. Co z chování a instrumentálního konání přenáší kulturní skupina na další generaci.

5. Které ekonomické aktivity jsou charakteristické pro kulturní skupinu.

6. Které kulturní postoje určují roli rodu, vzdělání, filozofie a tradičních svátků.

7. Diskutovat o potencionálních kulturních dopadech na život lidí v zemi, která se spojuje s jinými zeměmi

8. Diskutovat o dopadech globalizace na Američany, Evropany, Japonce, Araby a domorodé kultury.

Geograficky kompetentní osoba je jednotlivec, který má specifické znalosti a rozvinuté schopnosti, a přes znalost přírodních daností chápe zvláštnosti rozložení kulturních skupin. Kultura nejsou statické, prostorově uspořádané mozaiky. Kulturní změny jsou výsledkem pestré palety společenských procesů, stěhování, rozšiřování nových kulturních zvláštností jako je jazyk, hudba, technologie. Každá kultura na světě si půjčovala od jiných kultur ať již vědomě, nebo nevědomě, ochotně nebo pod násilím. Jako členové multikulturního globalizujícího se světa by studenti měli rozumět různorodým prostorovým výrazům kultury.

Žádné komentáře:

Okomentovat