Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Rosný bod

Rosný bod ( tr ) – je teplota, pri ktorej sa vzduch stáva nasýteným vodnou parou. Při tejto teplote je relatívna vlhkosť 100% a sýtostný doplnok je nulový. K rosnému bodu môže dôjsť - poklesom teploty, pri konštantnom tlaku vodnej pary v ovzduší
- dodávaním vodnej pary do vzduchu až do stavu nasýtenia pri konštantnej teplote.
V stave nasýtenia sa tr zhoduje so skutočnou teplotou vzduchu.

Virtuálna ( ekvivalentná ) relatívna vlhkoť vzduchu ( rs ) – špecifický prípad relatívnej vlhkosti, keď teplota aktívneho povrchu je odlišná od teploty vzduchu. Ak je teplota aktívneho povrchu vyššia ako vlhkosť vzduchu, bude virtuálna relatívna vlhkosť nižšia ako relatívna vlhkosť vzduchu. To má za následok vysušovanie aktívneho povrchu, napr. listov rastlín. Pri nižšej teplote aktívneho povrchu jako má okolitý vzduch sú pomery opačné, zvyšuje sa relatívna vlhkosť v styčnej vrstve a môže dôjsť až ku kondenzácii vodnej pary na aktívnom povrchu.

Vlhkosť vzduchu môžeme merať dvomi spôsobmi – psychrometricky a hygrometricky.

- psychrometrická metóda je založená na meraní vzduchu 2 teplomermi ( jeden z nich je vlhký, druhý je suchý ) a určovaní psychrometrickej diferencie. Tá bude tým vyššia, čím sa voda rýchlejšie odparuje a prostredie je suchšie.
Z prístrojovej techniky sa využíva neprenosný, neventilovaný Augustov psychrometer, v teréne sa pre mikroklimatické pomery používa Assmanov psychrometer.

- hygroskopická metóda je založená na vlastnosti niektorých látok organického pôvodu meniť svoj objem a tvar v závislosti od vlhkosti vzduchu ( napr. ľudské vlasy sú dlhšie a uvoľnenejšie , keď sú vlhké ).
Z prístrojovej techniky sa používa napr. hygrometer, vlasový hĺbkomer, hygrograf.

Žádné komentáře:

Okomentovat