Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Agroklimatické členenie územia: 1. Teplotné kritérium

Teplotné kritérium môžeme opísať najmä sumou teplôt za hlavné vegetačné obdobie, podľa ktorej sa územie delí na tri makrooblasti a na desať oblastí. Bratislava – makrooblasť teplá. Táto klimatická charakteristika je závislá aj od globálneho žiarenia, fotosynteticky aktívneho žiarenia, slnečného svitu, teda vlastne od radiačných faktorov. Tak isto by sa do úvahy mali brať aj faktory teplotné, napr. sumy a priemery teplôt za definované obdobie, počty dní s definovanou teplotou, kritéria letného a ľadového dňa, priemerné ročné teploty vzduchu, priemerné teploty za vegetačné obdobie apod.

Globálne žiarenie v Bratislave za hlavné vegetačné obdobie (mesiace apríl až október) je udané v tabuľke v praktickom programe 2. Taktiež je tam udaná hodnota sumy fotosynteticky aktívneho žiarenia za hlavné vegetačné obdobie v Bratislave. Tabuľka číslo 7.1 udáva priemerné mesačné a ročné sumy globálneho a fotosynteticky aktívneho žiarenia v Bratislave v kWh/m2 za obdobie 1961 – 1990.

Slnečný svit je taktiež dôležitou charakteristikou. Priemerné trvanie relatívneho slnečného svitu v roku je asi 50%, čo je asi 2200 hodín. Priemerné trvanie slnečného svitu vo vegetačnom období je asi 60% - 1600hodín. Tabuľka 7.2 udáva priemerné mesačné sumy a ročné sumy slnečného svitu v hodinách a priemerné hodnoty relatívneho slnečného svitu v % (1951 – 1980).
Z hľadiska teploty je pre agroklimatickú štúdiu dôležité uviesť maximá i minimá teploty vzduchu. Absolútne minimum môže v Podunajskej nížine dosahovať –20 až –25°C, maximá dosahujú 38 až 39°C. Priemerná ročná teplota vzduchu v Podunajskej nížine, kam patrí aj Bratislava, je 9°C, priemerná teplota vzduchu v hlavnom vegetačnom období je 16°C. Priemerný dátum posledného mrazového dňa je pre Bratislavu 21. apríla. Priemerný dátum prvého mrazového dňa je 21. októbra. Priemerný počet takýchto dní v roku je 90. Veľmi nebezpečné sú aj dni ľadové, ich priemerný počet v roku je 40. Priemerné mesačné a ročné teploty vzduchu v °C za obdobie 1961 – 1990 v Bratislave uvádza tabuľka 7.3.

Žádné komentáře:

Okomentovat