Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Místa a hodnoty:

Osobní představa míst a oblastí není žádnou uniformou. Spíše pohled člověka na konkrétní místo nebo oblast je zvláštním výkladem 6)jejího umístění, velikosti, charakteristiky a významu. Je ovlivňován lidskou kulturou a zkušeností. V geografickém pohledu je vždy obsažena směs objektivního a subjektivního a geograficky informovaná osoba by měla těmto dvěma kvalitám dobře rozumět. Dobře rozumět jak oblastem, tak lidským potřebám a jejich vzájemnému vztahu.

Význam toho, že jednotlivec nebo skupina lidí se váže k specifickému místu nebo oblasti může být ovlivněn pocity spolupatřičnosti nebo odcizení, vědomím zasvěcence nebo outsidera, smyslem pro historii a tradici, nebo novoty, nebo neznalost. Osobní představa zemského povrchu je neobyčejně silně spojena s představou užitečnosti. Například divočina může být viděna jako útočiště turistů, nebo jako ekonomická hrozba pro rodiny, které zde musejí žít a tuto divočinu obhospodařovat. Místo nebo oblast může být vzrušující a plná dynamiky, nebo neobyčejně nudná a jednotvárná. Tento pohled je silně závislý na zkušenosti jednotlivce, jeho očekáváních, vnitřním rozpoložení. Také potřebou nechat se ovlivňovat touto zvláštní krajinou.

Pozn.:
6) Svět ve kterém žijeme je sociálně strukturovaný. Váha této skutečnosti by měla být explicitně vyjádřena v učebnicích geografie. Pochopitelně na příslušné úrovni odpovídající stupni vzdělání. Mnoho podnětných myšlenek v publikaci P.I.Berg, T.Luckman, Sociální konstrukce reality, Brno 1999.

Žádné komentáře:

Okomentovat