Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

2. Vlahové kritérium / 3. Kritérium prezimovania

Vlahové kritérium je dané rozdielom medzi potenciálnou evapotranspiráciou a zrážkami. Podľa tohoto ukazovateľa je Bratislava zaradená do mierne vlhkej oblasti. Suma potenciálnej evapotranspirácie za hlavné vegetačné obdobie je vypočítaná v praktickom programe číslo 6. Priemerné mesačné a ročné úhrny evapotranspirácie v mm za obdobie 1961 – 1990 sú uvedené v tabuľke 7.4. Priemerné ročné úhrny zrážok sa pohybujú v rozmedzí 650 – 700 mm. Priemerné hodnoty zrážok vo vegetačnom období sú 350 – 400 mm. Priemerný počet dní so zrážkami 1 mm a viac je pre naše záujmové územie dané číslami 90 –100. Do vlahového kritéria zaraďujeme aj snehovú pokrývku. Priemerný dátum dňa so snehovou pokrývkou je 1. decembra a priemerný dátum posledného dňa so snehovou pokrývkou je 11. marca. Dní so snehovou pokrývkou býva v priemere 40 a priemerné maximum snehovej pokrývky je 20 – 30 cm. Mesačné a ročné úhrny atmosférických zrážok v mm za obdobie 1961 – 1990 uvádzame v tabuľke 7.5.


3. Kritérium prezimovania
Pre určenie tohoto kritéria sa používa priemer ročných absolútnych teplotných miním. Z tohto hľadiska ja Bratislava zaradená do tretieho z piatich agroklimatických okrskov – okrsok mierne chladnej zimy – priemerné minimálne teploty sú –20 až –22°C.

Vyhodnotenie prúdenia vzduchu:
Prúdenie vzduchu je vyhodnotené na nákrese v podobe veternej ružice ( je to grafické vyjadrenia prevládajúcich smerov vetra ), kde sú vyhodnotené prúdenia všetkých smerov i bezvetrie.


Vyhodnotenie fenologických pomerov:
Fenológia je veda, ktorá sa zaoberá štúdiom časového priebehu základných životných prejavov živých organizmov v prírode. Fenofázy ( zaznamenávané časové dáta určitých významných životných prejavov) sú ovplyvňované geografickou polohou, nadmorskou výškou, tvarmi povrchu apod. Dôležité fenofázy sú začiatok siatia jačmeňa jarného – pre Bratislavu je to dátum 15. – 20. marca, začiatok siatia raži ozimnej – 25. októbra a začiatok žatvy raži ozimnej – 5. júna. Tieto dátumy označujú začiatok (začiatok siatia jačmeňa jarného) a koniec (začiatok žatvy raži ozimnej) vegetačného obdobia a začiatok medziobdobia (začiatok siatia raži ozimnej ).

Žádné komentáře:

Okomentovat