Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Globálne problémy ľudstva

Ďalším oteplovaním klímy sa môžu roztopiť polárne a vysokohorské ľadovce následkom čoho by sa zatopili nižšie položené oblasti(napr.Holandsko).
-zväčšovanie ozónovej diery - ozón je tenká vrsva v atmosfére,ktorá chráni všetko živé na Zemi pred negatívnymi ultrafialovými lúčmi.V aerosolových sprejoch a chladiarenských zariadeniach sa hojne využívala skupina prvkov zvaných freóny(látky flóru a chlóru).Neskôr sa vo väčšine štátov nahradila látkami, ktoré sú ,,ekologicky nezávadné".Freóny unikali vysoko do atmosféry, kde sa hromadili a pôsobením slnečného žiarenia sa rozpadli na atómy flóru a chlóru.Veľká trhlina je najmä nad Antarktídou a Novým Zélandom.
Má negatívne účinky, a to: poškodzuje ľudské bunky,vyusťuje do rakoviny kože a zrakového orgánu.Chránime sa nosením slnečných okuliarov v letných mesiacoch.
-znečisťovanie vôd - človek bez vody nedokáže existovať, preto zásobovanie vodou,jej znečisťovanie a ochrana sa stali globalnym problŕmom ľudstva.Človek má k dispozícii 30 000 000km3(kubických) sladkej vody, hlavne vo forme ľadovca.Na druhej strane vzrastá spotreba vody,najmä v priemyslea domácnostiach.
-nadmerné čerpanie nerastných zdrojov
-nárast odpadov
-problémy s odstrňovaním odpadov
-znižovanie tvorby kyslíka.
Všetky tieto problémy vznikajú dynamickým rastom priemyselnej výroby.Mali by sa začať riešiť čím skôr, lebo potom bude neskoro.

Žádné komentáře:

Okomentovat