Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

6. EVAPOTRANSPIRÁCIA

Evaporácia – výpar vo fyzikálnom slova zmysle z povrchu pôdy alebo vody a predmetov, ktoré sa na nej – povrchy neživé. Tento výpar býva označovaný ako neproduktívny.

Transpirácia – voda odparená najmä z prieduchov rastlín, je to tá voda, ktorá vstupuje koreňovým systémom – býva označovaný výpar produktívny.

Evapotranspirácia – je výpar z pôdy pokrytej vegetáciou.

Potenciálna evapotranspirácia – je maximálny možný výpar z pôdy pokrytej vegetáciou za daných meteorologických podmienok. Hovorí, koľko vodnej pary môže atmosféra nasať za daných podmienok. Je to teoretické maximum limitované meteorologickými podmienkami. Závisí od energetickej bilancie, ktorá musí byť na aktívnom povrchu a od podmienky turbulentnej výmeny medzi aktívnym povrchom a atmosférou, ktorá je daná vlhkosťou a prúdením vzduchu.

Aktuálna evapotranspirácia – reálny výpar z pôdy pokrytej vegetáciou za daných ekologických podmienok. Závisí od kladnej energetickej bilancie, podmienky turbulentnej výmeny medzi porastom a atmosférou, od obsahu vody v pôdnom profile a od schopnosti rastlín regulovať príjem a výdaj vody z vlastného organizmu.

PRÍSTROJOVÁ TECHNIKA:

- Výparomery z vodnej hladiny – merajú výpar len v letnom polroku ( od 1. apríla
do 30. septembra ). U nás sa používa výparomer GGI 3000, ktorý meria výpar z plochy
3000 cm2 – je zapracovaný do úrovne terénu. Ďalším prístrojom je CLASS A – ktorý
meria nad úrovňou terénu.

- Výparomery z pôdy pokrytej vegetáciou – nazývajú sa aj lyzimetre – sú to bloky pôdy
v uzavretej nádobe. Pôda je zvlhčovaná. Nádoba je buď kovová alebo betónová.


ÚLOHA:
Vpočítajte potenciálnu evapotranspiráciu pomocou Penmanovej metódy za hlavné vegetačné obdobie v danej lokalite – Bratislava.

Žádné komentáře:

Okomentovat