Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

4. Pojmová stratégia

4. Pojmová stratégia – spôsob chápania nášho sveta. Sústreďuje sa na pojmy bežne používané ľuďmi v spoločnosti pri rozhodovaní. Cieľom je pomôcť mladým ľuďom vyvinúť zmysel pre to, aby sa zamýšľali nad týmito slovami a ich používaním z mravného hľadiska. Solídne chápanie takýchto pojmov ako sú čestnosť, spravodlivosť, právo voliť a rovnosť patrí k ústredným pri otázke mravnej zrelosti.
5. Stratégia hry – hranie ako učenie. Výhodou je, že študenti sa stávajú priamo účastníkmi, ktorí prijímajú určité rozhodnutia a konajú podľa nich. Ďalším významným momentom je, že študent musí predvídať dôsledky svojho rozhodnutia, študenti musia nie len kooperovať, ale aj predpokladať rozhodnutie iných.

10. Metódy mravnej výchovy

Vo vývoji teoretického rozpracúvania metód mravného formovania prevládali dve základné koncepcie. Pre prvú je charakteristická preferencia pôsobenia na intelektuálnu stránku osobnosti, s akcentom na tvorbu mravných predstáv, pojmov a pochopenie podstaty. Druhú základnú koncepciu charakterizuje preferencia prakticko-činnostnej stránky mravného pôsobenia na osobnosť. Tretím základným východiskom pri stanovení a obsahovom štruktúrovaní základných metód mravného formovania je psychologicko-výchovné hľadisko.

Žádné komentáře:

Okomentovat