Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Změny potravin způsobují tyto vlivy

a) Plísně – jsou rozpoznatelné pouhým okem, rozrůstají se na povrchu potraviny v podobě vatovitých povlaků bílé, žluté, zelené, hnědočerné až černé barvy. Plísně se tvoří ve vlhkém, nevětraném a teplém prostředí. Ničíme je zahříváním potraviny na bod varu; zamezíme-li přístup vzduchu, omezíme jejich množení.
b) Kvasinky – jsou kvasinky, které zkvašují cukr na alkohol a CO2. Vyskytují se ponejvíce na ovoci a ovocných výrobcích. Když se kvašení vyvolá úmyslně, vznikne pivo, víno, droždí a líh.
c) Baktérie – napadají maso, zeleninu. Vznikají plyny, které vytvářejí přetlak uvnitř nádoby a nadouvají obaly konzerv. Podle toho poznáme, že je potravina zkažená - nepoživatelná.
d) Enzymy – pomáhají u dozrávání ovoce, pokud působení enzymů pokračuje, ovoce přezrává a kazí se.

Nákazy z potravin

Potrava může být pro člověka i škodlivá a to různým způsobem.

1. Nejznámější a nejčastější jsou otravy jedovatými houbami
- potravina může být nebezpečná škodlivými příměsemi viz. Škodliviny v potravinách

2. Potravinové viry mohou být přenášeny viry, mikroby a parazity
- nákaza z potravin se může dostat do těla ve formě primární nebo sekundární nákazy
- primární nákazy – maso z nemocných zvířat
- sekundární nákazy – choroboplodné zárodky se dostanou do potravin v průběhu jeho zpracování např. z rukou, z nádob, z vody apod.

3. Nesprávně kombinovaná potraviny – alergie
- organismus nesnáší některé potraviny

Žádné komentáře:

Okomentovat