Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vitamíny rozpustné ve vodě

Vitamín Zdroje Význam Nedostatek
B1

Tiamin Pivovarské kvasnice, ovesné vločky, luštěniny, vepřové maso, srdce, slezina K přeměně glycidů, činnost nervstva a kosterního svalstva Nervová choroba „beri-beri“, změny nálady
B2

Riboflavin Maso, vejce, droždí, luštěniny, zelenina Nutný pro růst a obnovu buněk Změny na ústech, jazyce, trhliny v koutcích úst, kožní změny
B6

Pyridoxin Vnitřnosti, vepřové maso, ryby, droždí, luštěniny, klíčky, ořechy, zelenina Uplatňuje se při látkovém metabolismu Kožní choroby, nervové poruchy
B12

Kobalamin Pouze v živočišných zdrojích – játra Důležitý pro tvorbu krve, pro buňky, kostní dřeň, CNS a trávicí soustavu Zhoubná anémie – chudokrevnost
C

Kyselina askorbová

Ničí se varem! Vyskytuje se převážně v rostlinných zdrojích: rajčata, šípky, černý rybíz, kapusta, v malém množství i u živočichů Zvyšuje celkovou odolnost, zmírňuje opotřebování a stárnutí organismu Krvácení dásní, únava, slabost, kurděje; neukládá se, je nutné ho doplňovat
PP

Kyselina nikotinová Vnitřnosti, maso, luštěniny, obiloviny Činnost nervstva, prevence pelagry Záněty kůže – pelagra, nemoci trávicího systému a NS
H

Biotin Jsou velmi rozšířené Hypovitaminóza se nevyskytuje

Minerální látky
Minerální látky jsou pro lidské tělo nezbytné. Jsou nutné pro výstavbu lidského těla. Předpokladem působení minerálních látek je jejich pravidelný přísun prostřednictvím stravy.

Každý organismus potřebuje dvanáct tzv. biogenních prvků, z toho je:
► 7 stavebních: kyslík, vodík, dusík, vápník, mangan, železo
► 5 nezbytně nutných: draslík, sodík, chlór, mangan, železo
► důležité jsou i stopové prvky:
- vyskytují se v nepatrném množství
- v metabolismu se uplatňují jako aktivátoři různých procesů, jsou součástí enzymů a hormonů
- prvky:
• Jód – zabezpečuje funkci štítné žlázy;
zdroje: sůl, ryby
• Měď – je důležitá při tvorbě krve;
zdroje – ovoce, zelenina, maso
• Fluór – nezbytný pro vývoj zubů;
zdroje – ryby, zelenina, maso

Žádné komentáře:

Okomentovat