Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Obiloviny

Obiloviny jsou semena jednoletých ušlechtilých travin.
Dodávají nám sacharidy.

Složení zrna
1. Zárodek – klíček
2. Obal
3. Moučné jádro

Složení jádra
• voda 15 – 18 %
• škrob 60 – 66 %
• bílkoviny – lepek 10 – 11 %
• tuk 1 – 2 %
• celulóza 2 – 3 %
• minerální látky 2 – 3 %
• vitamíny – skupiny B

1. Pšenice – světlé pečivo
- nejdůležitější plodina
- zrno se zpracovává na:
• hrubou, jemnou, dehydrovanou krupici
• hrubou, polohrubou, hladkou mouku

2. Žito – tmavé pečivo
- výroba celozrnné mouky
- výroba lihu, škrobu a kávy - Melta
3. Ječmen
- získávají se kroupy - perličky, mouka a vločky
- dále ječná káva, slad a sladové výtažky
4. Oves
- výrobky pro dětskou výživu – ovesné vločky

5. Proso
- po odstranění nestravitelných plev se používá k přípravě různých pokrmů – jáhly

6. Pohanka
- se mele na jemnou mouku a krupici, která se hodí k přípravě kaše

7. Kukuřice
- po rozemletí se používá k přípravě kaší – polenta, na trhu je kukuřičný škrob Maizena

8. Rýže
- pěstuje se v Asii, Africe, Jižní Amerika
- před dodáním na trh se rýže loupe, hladí a leští
- z rýže se získává rýžový škrob, mouka, alkoholické nápoje - pálenka (arak), víno (saké),
Druhy rýže:
• Bílá – dlouhozrnná, parboiled, kulatá, jasmínová, basmati
• Divoká – Wild rice – černá rýže, která se podává buď samostatně nebo ve směsi s bílou dlouhozrnou rýží. Má ořechovou příchuť. Hodí se k rybám, zvěřině a drůbeži.
• Natural – přírodní neleštěná se zbytky slupek. Má zajímavou chuť a vyšší obsah minerálů a vitamínů (pod slupkou). Je doporučována jako surovina zdravé kuchyně.

Žádné komentáře:

Okomentovat