Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Med

Charakteristika
 Med je včelí produkt.
 Včely sbírají šťávu z květů a v jejich žlázách se šťáva přeměňuje na med, který ukládají do voskových plástů.
 Med je vysoce energeticky hodnotná potravina, lehce stravitelná, s vysokou biologickou hodnotou.
 Využívá se jako sladidlo, jako pochoutka a při výrobě pečiva a perníku.
 Hodí se pro výživu dětí, rekonvalescentů a sportovců.
Složení
o Cukry – glukóza, fruktóza, sacharóza
o Bílkoviny
o Voda
o Minerální látky – draslík, vápník, hořčík, železo
o Vitamíny – B2, PP, A, K a C
o Aromatické a barvící látky
o Enzymy

Druhy medu
 Lesní med – tmavý: má medově hnědou barvu, chuť po pryskyřici.
 Luční med – má medově žlutou barvu a vůni po lučních květech.
 Lipový med – má žlutavou barvu.
 Akátový med – je skoro bezbarvý až světle žlutý.
 Med z květů ovocných stromů – má světlé odstíny, snadno krystalizuje.
 Jetelový med – je bezbarvý až zlatožlutý, příjemné chuti a vůně.
 Vřesový med – je červené, granátové až červenohnědé barvy, má silnou příjemnou vůni a chuť. Je velmi hustý a zůstává dlouho tekutý.

Žádné komentáře:

Okomentovat