Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Skladování

Správným skladováním prodlužujeme trvanlivost potravin. Rozhodující je teplota skladovacích prostor, vlhkost, čistota ovzduší, čistota a vybavení a možnost větrání skladu.
Podle druhu potravin je skladujeme v různých typech skladů:
a) suché – teplota okolo + 18°C, obiloviny, cukr, olej, pochutiny
b) chladné – sklepy, přirozená teplota, vysoká vlhkost vzduchu, brambory
c) chlazené – chladnice, chladící boxy, teplota 0°C až 10°C, maso, drůbež, cukrářské výrobky
d) mrazící – mrazničky, boxy, teplota - 18°C až - 22°C, mražené výrobky, skladujeme dlouhodobě
e) pomocné sklady:
- inventáře
- obalů
- čistících prostředků
- odpadků
Nákazy potravin

projevují se zvracením, průjmy, horečkami apod. Vždy je nutné vyhledat lékaře. Nákazy mohou být způsobeny:
1. Jedovatými složkami potravin (jedovaté houby, rybí krev).
2. Příměsi potravin – těžké kovy – olovo, rtuť.
3. Infekční napadení potravin – parazity.
4. Nesprávná kombinace potravin - alergie.

Žádné komentáře:

Okomentovat