Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Sladidla

Cukry
Včelí med
Umělá sladidla


Cukry
Charakteristika
 Jsou sladidla rostlinného původu.
 Cukr je energeticky vysoce hodnotná potravina, která se v organismu rychle vstřebává i zužitkovává.
 Cukry jsou lehce stravitelné a rychle dodávají organismu energii.
 Konzervuje.
 Častá konzumace poškozuje zubní sklovinu.

Rozdělení

1. Monosacharidy – jednoduché (C6H1206)
- glukóza (hroznový cukr)
- fruktóza (ovocný cukr)

2. Disacharidy – složené (C12H22O11)
- sacharóza (řepný, třtinový cukr)
- laktóza (mléčný cukr)
- maltóza (mléčný cukr)

Žádné komentáře:

Okomentovat