Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ocet

Charakteristika
 Ocet je 4 až 10 % vodní roztok kyseliny octové, která vzniká octovým kvašením tekutin. Ocet obsahuje alkohol.

 Jako suroviny se používají:
- bílé víno
- červené víno
- ovocné víno (mošt)
- pálenka
- líh

Použití
• při nakládání ryb
• nakládání zeleniny
• při výrobě hořčice
• k dochucování pokrmů

Druhy octa
1. Kvasný ocet lihový – vyrábí se kysáním zředěného lihu, barví se karamelem.
2. Pravý vinný ocet – vyrábí se z horších druhů hroznového vína, je nejlepší a nejjemnější pro používání ve studené kuchyni – zálivky a dresinky.
3. Ovocný ocet – vyrábí se kvašením různých ovocných šťáv – jablkové, hruškové, šípkové.
4. Ocet obyčejný – vyrábí se ředěním kyseliny octové vodou. Je hrubší, ostré chuti, čirý, bez zákalu a sedlin, má příjemnou chuť a vůni.

Žádné komentáře:

Okomentovat