Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Dělení zeleniny

Zeleninu dělíme podle toho, které části z ní konzumujeme.

1. Kořenová:
mrkev, petržel, celer, křen, červená řepa, ředkvička, ředkev, černý kořen, vodnice

2. Košťálová:
zelí, čínské zelí, kapusta – hlávková a růžičková, kadeřávek, květák, brokolice, kedlubna

3. Listová zelenina:
hlávkový salát, polníček, štěrbák zahradní, čekanka salátová, špenát, mangold (druh řepy), lebeda zahradní, kopřiva dvoudomá

4. Cibulová:
cibule, šalotka, česnek, pór, pažitka

5. Plodová:
a) tykvovitá – okurky, tykev, meloun
b) lilková – rajčata, paprika, lilek
c) lusková – zelený hrášek, fazolka

6. Lahůdková
– artyčok, fenykl, bambus, chřest, rebarbora,kukuřice, kardy


Skladování zeleniny
Při skladování zeleniny přihlížíme k druhu zeleniny. Skladuje se krátkodobě a dlouhodobě.
1. Krátkodobě – salát, okurky, rajčata, květák.
2. Dlouhodobě – vhodná je zelenina kořenová, cibulová a některé druhy košťálové zeleniny.
• Před skladováním zeleninu přebereme, oddělíme poškozené a kazící se plody.
• Skladujeme zeleninu v nízkých vrstvách.
• Skladujeme v suchých, chladných, tmavých a dobře větratelných skladech se stálou teplotou.

1 komentář:

  1. Děkuju že jste to sem daly mooc to potřebuju k závěrkám a nikde jsem to nenašla

    OdpovědětVymazat