Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Brambory

Charakteristika
• Brambory jsou oddenkové podzemní hlízy – okopaniny.
• Brambory patří v naší zemi k nejpoužívanějším plodinám, čemuž odpovídá jejich časté a všestranné užívání.
• Kryjí více než čtvrtinu naší celkové spotřeby.

Složení
• 75 – 78 % vody
• 12 – 22 % sacharidů – škrob, z toho 1 % celulózy
• 2 % dusíkatých látek
• Bílkoviny – malé množství
• Minerální látky - K, P, Mg, Ca, Fe
• Vitamíny – karoten (provitamín A), B1, B2, PP, C – pod slupkou

Dělení
a) podle použití:
- salátové
- konzumní
- průmyslové – pro použití ve škrobárnách

Salátové a konzumní dělíme:
b) podle doby sklizně
- rané
- pozdní

Skladování
V menším množství se skladují na lískách ve slabé vrstvě, ve větším množství na laťových roštech, v temném sklepě. Teplota se udržuje mezi jedním až pěti stupni. Při poklesu teploty pod jeden stupeň se škrob mění na cukr a brambory sládnou.
V naklíčených bramborách v okolí oček vzniká jedovatá látka – solanin.

Žádné komentáře:

Okomentovat