Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Jakost potravin hodnotíme metodami:

Senzorické – smyslové

Patří k nejstarším metodám zjišťování jakosti potravin a nápojů. Výsledky nejsou vždy stejné, neboť jsou závislé na schopnostech, vědomostech a citlivosti posuzujícího. Jde tedy o zjišťování jakosti pomocí:
a) pomocí zraku – hodnotíme vzhled potravin: tvar, rozměry, barvu, čistotu, lesk
b) chuťová zkouška – sladkost, kyselost, aromatičnost, pachuť, která je někdy čichem nepostřehnutelná
c) čichem – hodnotíme obsah a přítomnost aromatických látek, stupeň zkažení např.hnití
d) sluchem – při posuzování konzerv – poklepáním na plechový obal zjišťujeme bombáž
e) hmatem – ověřujeme konzistenci, drobivost, práškovitost, zrnitost i granulaci


Analytické

Zjišťují se kvalitativní ukazatele, které jsou předepsány potravinářskými normami. Jedná se o hodnocení objektivní. Poskytují při užití stejného vzorku a za stejných podmínek vždy shodné výsledky.
a) fyzikální zkouška – zjišťuje hmotnost, objem, hustotu potravin, pevnost obalu
b) chemický rozbor – stanoví celkové složení potraviny i obsah jednotlivých složek – konzervačních činidel, soli, cukru
c) pomocí mikrobiologické zkoušky zjistíme přítomnost různých mikroorganizmů – choroboplodných či neškodných
d) při biologické zkoušce ověřujeme prostřednictvím pokusů na zvířatech přítomnost škodlivin

Žádné komentáře:

Okomentovat