Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vitamíny

• Jsou složité organické sloučeniny, které si naše tělo nedovede vytvořit, proto musí být denně tělu dodávány v potřebném množství.
• Patří mezi ochranné látky.
• Nemají žádnou energetickou hodnotu, přesto jsou nepostradatelné.
• Vyskytují se jako hotové vitamíny nebo jako provitamíny, které se v našem těle přetvoří na hotové vitamíny.
Základní pojmy
Avitaminóza = úplný nedostatek vitamínů
Hypovitaminóza = částečný nedostatek vitamínů
Hypervitaminóza = nadbytek vitamínů

Dělení vitamínů
1. Rozpustné v tucích: A, D, E, K
2. Rozpustné ve vodě: vitamíny skupiny B, C, H, PP




Vitamíny rozpustné v tucích
Vitamín Zdroje Význam Nedostatek
A
Retinol Ž: játra, mléko žloutek, rybí tuk
R: v podobě provitamínu – rajčata, rybíz, mrkev, listová zelenina Růst lidského těla, činnost oční sítnice, činnost kůže Šeroslepost, u dětí zastavuje růst, snížení odolnosti proti nemocem
D
Kalciferol Ž: rybí tuk, mořské ryby, máslo, játra Podporuje činnost štítné žlázy, reguluje hospodaření organismu s vápníkem Křivice, poruchy štítné žlázy
E
Tokoferol Ž: máslo, žloutek, játra,
R: obilné klíčky, rostlinné oleje, zeleniny Ovlivňuje činnost pohlavních žláz, nervstva a svalstva Neplodnost, poruchy v těhotenství,
Poruchy činnosti svalů
K
Fylochinon Listová zelenina Důležitý pro srážlivost krve Poruchy srážlivosti krve – zvýšená krvácivost

Žádné komentáře:

Okomentovat