Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Výroba

Naše podnebí je vhodné pro pěstování cukrové řepy.
Řepa se rozřeže na 1 cm silné hranoly, které se nechávají vyluhovat horkou parou a vodou. S cukrem přecházejí do roztoku také jiné látky, které se chemicky a mechanicky odstraňují. Z vyčištěného roztoku se pak vykrystalizuje cukr. Ten má žlutohnědou barvu.
Surový cukr se dále rafinuje tj. čistí.
• Rafinovaný cukr je stříbřitě bílý a vyrábí se:
- krystalový
- kostkový
- krupicový
- moučkový
• Nerafinovaný cukr (hnědý) – má vyšší obsah biologicky hodnotných látek.
• Cukry obohacené:
- vanilkové a skořicové: používáme k dochucování moučníků
- želírovací: používá se k domácí výrobě marmelád, zavařenin a rosolů
- barevné: ke zdobení pečiva a čokoládových výrobků

Skladování
 Sklad, ve kterém má být uchován, nesmí být vlhký. Cukr přijímá z ovzduší vodu, rozpouští se a tvrdne nebo hrudkuje.
 Jeho trvanlivost při dobrém uchování je nejméně rok.

Žádné komentáře:

Okomentovat