Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Sůl

Charakteristika
 Sůl není důležitá pouze jako koření, ale má i značnou úlohu ve výživě.
 Dodává minerální látky a podporuje látkovou přeměnu v těle.
 Příliš vysoký příjem soli může organismu škodit.
 Na trh se dodává obohacena jódem.

Sůl kuchyňská – chlorid sodný se vyskytuje v přírodě jako:
1. Sůl kamenná – získává se dolováním, pak se rozemílá na různou hrubost.
2. Sůl mořská – získává se volným vypařováním. Obsahuje přimíšeniny jiných solí, které jí dodávají ostrosti.

Druhy
• Kamenná sůl
• Alpská stolní sůl
• Dietní soli – mají snížený obsah sodíku, mohou být obohaceny draslíkem.
• Krmná nebo průmyslová sůl – je nepoužitelná ke kuchyňským účelům.

Skladování
Sůl je silně hygroskopická, je jí nutno skladovat v suchých prostorách, při nízké vzdušné vlhkosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat