Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Složení ovoce

• voda až 90 % - dle druhu
• sacharidy 5 – 15 % (převážně glukóza, fruktóza, celulóza)
• lipidy – jsou tuky a vosky – v malém množství, tvoří voskový
kryt slupky
• vitamíny – C, skupiny B
• minerální látky – K, Na, Mg, Ca, S, P
• stopové prvky – Cu, Mn, B
• kyseliny – ovlivňují chuť ovoce

1. Domácí

Jádrové hrušky, jablka, kdoule, mišpule
Peckové třešně, višně, broskve, meruňky, švestky, ryngle
Bobulové rybíz, angrešt, jahody, borůvky, hroznové víno, šípky, brusinky, ostružiny
Skořápkové vlašské a lískové ořechy
2. Importované

Citrusové citróny, pomeranče, mandarinky, limetky, grapefruity
Ostatní ananas, banány, datle, fíky, kiwi, papája
Skořápkové buráky, kokos, para ořechy, pistácie

Skladování ovoce
• před skladováním ovoce přebereme a roztřídíme
• skladujeme pouze nepoškozené, zdravé ovoce
• ovoce soustavně kontrolujeme a nahnilé kusy vyřazujeme
• jádrové ovoce – skladujeme na lískách, rozložené
v chladných, větratelných sklepích se stálou teplotou
• skořápkové ovoce – skladujeme zavěšené ve lněných
pytlích

Žádné komentáře:

Okomentovat