Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Skladování

 Nejvhodnější pro uložení medu jsou skleněné, kameninové a porcelánové nádoby, které musí být dobře uzavřeny.
 Sklady musí být čisté, bez cizích zápachů, s teplotou + 20 °C.

Umělá sladidla
Charakteristika
q Nahrazují cukr.
q Dodává pokrmu sladkou chuť, ale nemá žádnou výživnou hodnotu.
q Jsou určena pro nemocné cukrovkou, kteří nesmějí používat cukr.
q Jsou vyráběny ve formě tablet, jako tekutá nebo sypká sladidla.

Druhy

• Sacharín – je třistakrát sladší než cukr. Má nahořklou chuť. Na trhu je pod názvem Dianer a Surkinetten.
• Sorbit – je vhodný pro diabetiky. Na trhu je taky pod názvem Diabit.
• Aspartam – nelze jej použít do tepelně upravovaných pokrmů, teplem se ničí.
• Kandisin – je sladký sirup bez nežádoucích příchutí, i při vyšších teplotách zůstává sladký.

Výhody umělých sladidel
- nepoškozují zuby
- pro diabetiky jsou nenahraditelná
- mohou pomoci při odbourávání přebytečné tělesné hmotnosti

Žádné komentáře:

Okomentovat