Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Těstoviny

Charakteristika
• jsou výrobky ze syrového těsta, upravené tvarováním a sušené

Příprava
• z těstovinové pšeničné mouky, hrubé pšeničné mouky
• voda
• vejce, u bezvaječných sójová mouka

Význam
• jsou trvanlivé
• snadno a rychle připravitelné
• dobře stravitelné
• mají vysokou energetickou hodnotu, u vaječných i biologickou hodnotu

Dělení
1. Podle složení
- vaječné ( 3 – 5 vaječné, tzn. kolik bylo použito vajec na 1kg mouky)
- vaječné s mlékem
- bezvaječné
- rýžové – nudle, papír, skleněné nudle (z Číny)
2. Podle délky
- dlouhé
- středně dlouhé
- krátké
3. Plněné
- Ravioli
- Tortellini
→ jsou těstoviny plněné hovězím a vepřovým masem, sýrem
4. Podle barvy
- červené – barvené rajčatovou šťávou
- zelené – barvené špenátem
- oranžová – barvené karotkou
Pro dietní stravování se používají bezlepkové těstoviny (celiakie – alergie na lepek).

Co bychom měli vědět?
Vždy vaříme „al dente“ (z ital. "na zub") tzn., že po uvaření zůstávají na skusu mírně tuhé.

Žádné komentáře:

Okomentovat