Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Plody a semena

 Vanilka – příjemně voňavé koření, užívá se při výrobě cukrovinek, ochucuje kompoty, zmrzliny a čokoládu.
 Pepř – plody pepřovníku, sklízené v různém stavu zralosti. Rozeznáváme pepř černý, zelený, bílý a červený.
 Nové koření - bobule se vyznačují příjemnou kořenovou vůní a ostrou štiplavou chutí. Užívá se do různých pokrmů, omáček a polévek.
 Paprika – má barvící schopnost, pěkně zbarvuje tuky, ve vodě je nerozpustná.
 Muškátový oříšek a muškátový květ – plod muškátovníku vonného, kořeníme polévky, omáčky, zeleniny.
 Kmín – má specifickou ostrou vůni a štiplavou chuť, dochucujeme polévky, těsta a maso.
 Fenykl – podobný jako kmín
 Anýz – užívá se při přípravě likérů a cukrovinek.
 Koriandr – užití stejné jako u anýzu.



 Jalovec – přidává se do marinád, do pálenek, je nezbytný při přípravě zvěřiny

Květy

 Kapary – na trh se dodávají konzervovány v octu nebo soli; mají ostrou, pikantní chuť.
 Hřebíček – používá se k ochucování kompotů a pečiva.
 Šafrán – užívá se k přibarvování pokrmů.

Žádné komentáře:

Okomentovat