Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Složení kávy

• Sacharidy 8 %
• Bílkoviny 10 – 15 %
• Tuky 10 – 15 %
• Třísloviny
• Pektin
• Kofein 1– 3 %

Pražení kávy
Oplodí se odstraňuje suchou nebo mokrou cestou.
Praží se horkým vzduchem při teplotě 200 až 300°C za stálého míchání.
Pražení dodává kávě typickou chuť a vůni.

Účinky kofeinu
Kofein povzbuzuje centrální nervový systém, srdeční činnost, zvyšuje krevní tlak a podporuje činnost ledvin. Je schopen krátkodobě pomoci zvýšit tělesnou i duševní výkonnost a překonat únavu.
Podporuje močení, pocení a peristaltiku.
Příliš velká spotřeba kávy naopak způsobuje nespavost, podrážděnost, dráždí žaludek a není vhodná pro lidi trpící vysokým tlakem.

Obchodní značení kávy
• Káva s kofeinem – různým míšením před pražením získává charakter specielní pro různé značky.
• Káva bez kofeinu – káva se zbavuje kofeinu proto, aby se vyloučil účinek na krevní oběh a srdce.

1 komentář: